22 januari 2025
Open dag 18.30–20.30 uur
Aanmelden
Samen met uw zoon/dochter kunt u onze school op de Open Dag op woensdag 22 januari a.s. bezoeken en informatie krijgen over het onderwijsprogramma.
Na de Open Dag organiseert De Viaan de zogenaamde aanmelddagen waar u zonder afspraak kunt binnenlopen om uw zoon/dochter aan te melden.
De data van de aanmelddagen zijn:
Woensdag 19 maart van 15 – 17 uur
Dinsdag 25 maart van 15 – 17 uur
Het is van groot belang dat ouders onderstaande gegevens meenemen naar de aanmeldmomenten:
– een door de basisschool ingevuld wegingsdocument Praktijkonderwijs
– geldig identiteitsbewijs,
– (voorlopig) schooladvies Praktijkonderwijs
– intelligentiegegevens (niet ouder dan 2 jaar)
– actuele leerachterstanden (huidig schooljaar)
Zodra de ouders/verzorgers na deze aanmelding het aanmeldformulier compleet ingevuld en ondertekend hebben, kan de aanmeldprocedure starten.
Allereerst wordt er informatie opgevraagd bij de school van herkomst. Deze school stuurt ons een volledig onderwijskundig rapport.
Vervolgens is een intakegesprek met onze afdelingsleider onderbouw een standaard onderdeel van de toelatingsprocedure. Tijdens dit gesprek krijgen de ouders en hun kind informatie over de school en de toelatingsprocedure. Tevens volgt voor eenieder een gesprek met ons schoolmaatschappelijk werker.
Na deze gesprekken wordt de leerling besproken in de toelatingscommissie. Deze bestaat uit de afdelingsleider van de onderbouw, de orthopedagoog, de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de psychologisch assistent. Bij de aanmelding wordt gekeken naar de voorwaarden voor plaatsing. Wanneer het advies positief is, kan uw zoon of dochter beginnen aan het praktijkonderwijs op De Viaan.
Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot:
mevrouw I. Lammers, voorzitter van de Commissie Van Toelating (CvT).
i.lammers@de-viaan.nl of 072-511 52 13
Het praktijkonderwijs is geschikt voor leerlingen die leren in de praktijk. Het doel van het praktijkonderwijs is om leerlingen op te leiden tot zelfstandige burgers die zich verder ontwikkelen binnen een bedrijf of die doorleren op het MBO.
Om voor praktijkonderwijs in aanmerking te komen zijn er landelijke, wettelijke criteria vastgesteld:
– IQ tussen 55 – 80
– Eenduidig schooladvies Praktijkonderwijs
En een leerachterstand van ten minste twee van deze vier domeinen:
– Technisch lezen
– Begrijpend lezen
– Spelling
– Rekenen
Eén van de domeinen moet begrijpend lezen of rekenen zijn. De leerachterstand moet hierbij meer dan 50% zijn. Dit wil zeggen dat uw zoon of dochter meer dan de helft achterloopt op het lesprogramma dat op de basisschool is aangeboden. Daarnaast spelen de sociaal-emotionele weerbaarheid en zelfredzaamheid van de leerling een rol. Een leerling van het praktijkonderwijs heeft een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De Viaan vraagt deze aan bij het samenwerkingsverband.